Brabant Partners

Vrijwilligerswerk bij Brabant Partners

Routevrijwilliger worden?

Lekker buiten zijn en tegelijkertijd bijdragen aan goed onderhouden en aantrekkelijke routes? Als vrijwilliger bij Brabant Partners help je mee om de wandel-, fiets-, mountainbike- en ruiterroutes in topconditie te houden. Je zorgt ervoor dat bewegwijzering klopt zodat bezoekers en inwoners zorgeloos kunnen genieten van de Brabantse natuur en het landschap.

Brabant Partners is verantwoordelijk voor de coördinatie van het beheer en onderhoud van 18.000 kilometer aan bewegwijzerde routes in onze prachtige provincie. Dit doen we samen met 500 enthousiaste vrijwilligers. Zo nu en dan komt er een plaatsje vrij en gaan wij op zoek naar een nieuwe vrijwilliger. Misschien is het iets voor jou?

Plan telefonische afspraak
Rustig zandpad met houten hek en dicht groen bos in de natuur van Brabant. Björn Snelders - Brabant Partners

Waarom vrijwilliger worden?

Met jouw inzet draag je niet alleen bij aan een goed onderhouden routenetwerk, maar ook aan de leefbaarheid, gezondheid en mobiliteit in jouw omgeving. Bewegwijzerde routes stimuleren mensen om meer naar buiten te gaan en de natuur te beleven. Ook zorgt goede bewegwijzering voor de juiste druktespreiding en bescherming van kwetsbare gebieden. Mede dankzij de inzet van onze vrijwilligers houden we Brabant toegankelijk en aantrekkelijk.

Twee mannen met gele veiligheidsvesten lopen over een houten brug in het groene bos van Brabant, richting fietsroute 37.

Je eigen gebied

Iedere vrijwilliger krijgt bij ons een eigen gebied (een cluster) in Brabant toegewezen. Dit gaat uiteraard altijd in goed overleg. We zorgen dat het cluster past bij waar jij blij van wordt; groot of klein, stads of juist bosrijk. In dit cluster ben jij, eventueel samen met jouw wandel- of fietsclub, verantwoordelijk voor de bewegwijzering van jouw type routenetwerk. Uiteraard ben je niet alleen. Wij zijn er om je te helpen bij alle obstakels waar jij als vrijwilliger tegenaan kan lopen.

De werkzaamheden

Vrijwilligers spelen een onmisbare rol in het onderhoud van het routenetwerk.

Twee keer per jaar

Alle vrijwilligers controleren twee keer per jaar de volledige bewegwijzering. Deze controlerondes vinden plaats in het voorjaar en in het najaar. De algehele staat van het netwerk wordt dan bekeken en alles wat aandacht nodig heeft wordt in orde gemaakt.

Meldingen via het meldpunt

We hebben een online meldpunt waar recreanten meldingen kunnen maken van ongeregeldheden binnen het routenetwerk, zoals bijvoorbeeld kapotte bewegwijzering. Deze meldingen komen binnen in ons online systeem. We bekijken bij welk gebied, en dus bij welke vrijwilliger, de melding hoort en zetten deze vervolgens door. Het kan dus voorkomen dat je buiten de vaste controlerondes extra op pad gaat om iets op te lossen of te repareren.

Veelgestelde vragen

Wat voor soort routes ga ik controleren als vrijwilliger?

Je kunt je inzetten voor wandel-, fiets-, mountainbike- of ruiterroutes. We kijken altijd samen met jou naar welk gebied (cluster) het beste bij jou en jouw voorkeuren past.

Kan ik dit vrijwilligerswerk samen met iemand doen?

Zeker! Veel vrijwilligers controleren hun cluster samen met iemand anders, bijvoorbeeld een partner, vriend of een wandel- of fietsmaatje. Samenwerken is niet alleen gezellig, het maakt het werk ook makkelijker.

Hoeveel tijd kost het vrijwilligerswerk gemiddeld?

Je controleert je gebied twee keer per jaar tijdens de voor- en najaarsronde. Daarnaast kun je af en toe meldingen oppakken die binnenkomen via ons meldpunt. De tijdsbesteding is dus grotendeels afhankelijk van het gebied wat je krijgt toegewezen. Wij kunnen je helpen met een inschatting maken van de tijdsinvestering.

Krijg ik een vergoeding?

Ja! We zijn ontzettend blij dat jij je in wil zetten om de bewegwijzering van het routenetwerk in Brabant te onderhouden. Daarom werken we met een vaste vrijwilligersvergoeding. Daarnaast is het (meestal) mogelijk om, in overleg, extra kosten, uren of kilometers te declareren wanneer we je vragen om een extra keer op pad te gaan. Ook het benodigde materiaal krijg je uiteraard van ons.

Hoe word ik begeleid als (nieuwe) vrijwilliger?

Nieuwe vrijwilligers krijgen een duidelijke uitleg, een vrijwilligershandboek, een opstartpakket en goede begeleiding vanuit Team Routebureau. Je krijgt ook uitleg en training in het plaatsen en vervangen van (bijvoorbeeld) bordjes, dus je hoeft geen kluservaring te hebben of super technisch te zijn. Ook nadat je bent ingewerkt, kun je altijd bij ons terecht met vragen. Je staat er dus nooit alleen voor.

Vrijwilligers aan het woord

Wil van Haaren
Vrijwilliger wandelroutes

“Aangezien ik graag wandel en fiets sluit dit vrijwilligerswerk prima aan op mijn interesses. Ik ben in mijn werk ook altijd werkzaam geweest in de openbare ruimte. Tijdens dit vrijwilligerswerk ontmoet ik nieuwe mensen en kan ik de routenetwerken mee helpen optimaliseren.”

Netty Roefs
Vrijwilliger ruiter- en menroutes

“Het is mooi dat je als vrijwilliger iets kunt betekenen voor anderen, door de routes duidelijk en toegankelijk te houden.”

Jac van Meer
Vrijwilliger fietsroutes

“Buiten bezig zijn in de natuur, met een concreet doel – dát maakt dit werk zo leuk. We onderhouden met z’n zevenen 600 kilometer aan routes. Dat is een behoorlijke klus. Zo helpen we anderen om West-Brabant op z’n best te beleven, en daar krijg je energie van.”

Plan een telefonische afspraak over vrijwilligerswerk

Wil je graag meer weten over vrijwilligerswerk bij Brabant Partners? Heb je een specifieke vraag? Of wil je je juist aanmelden als vrijwilliger? Maak een telefonische afspraak!

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Voorkeursdatum telefonische afspraak

Niets meer missen?

Schrijf je in voor dé zakelijke nieuwsbrief voor en over de Brabantse vrijetijdssector. Deze staat vol met:

  • Tips
  • Kennis
  • Inspiratie

Kunnen we je ergens bij helpen?

Vind de juiste contactpersoon en het algemene contactformulier op onze contactpagina.